Blomstrande ätbart

En härlig tårta med gubbar och syren

visste ni :Av syrenblomman kan man göra saft och gelé/marmelad. Blomman går att äta rå eller kan användas som dekoration i en sallad. Till en dessert kan blommorna kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Därefter strös socker eller florsocker över och slutligen torkas de kanderade blommorna.

Syrenblomman skall ha en febernedsättande verkan.



Ätbara blommor

(Hela blomman kan ätas. Plockas när den är precis utslagen.)
Malva/Malone trifida (rosa och vit).
Liten tagetes/Tagetes tenuifolia (gul-orange).
Blomsterkrasse/Tropaeolum (creme, gul, orange, röd).
Användning: Till exempel som garnering, till pasta och sallader.
Viol/Viola (blå, violett)
Ringkrage/Chtysanthemum carinatum (gul, rosa, röd).
Gurkört/Borago officinalis (ljusblå). Används exempelvis som dekoration infrysta i iskuber, vackra i gelé eller i en grönsallad.
Temynta/Monarda didyma (vit, rosa, röd). Används som smakförhöjare i ris- och pastarätter

Blommor med ätbara kronblad (endast kronblad)

Nejlika/Dianthus (vit, rosa, röd, lila).
Ringblomma/Calendula (ljus crémegul, gul, orange).
Användning: till exempel kryddning av soppor och
såser eller i sylt och puddingar.
Solros/Helianthus (vit, creme, gul, brun).
Användning: till exempel råa i sallader, till pasta eller wokas.
Stockros/Alcea (vit, gul, rosa, röd). Användning: till exempel i sallader eller kanderade som dekorationer..

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv