Kom ihåg i trädgården

Ta hand om löven

På gräsmattan är det inte bra att ha massor av löv eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett och annat löv kan få ligga kvar så att maskarna kan dra ner dem i sina hålor. Kör gärna över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven kan du lägga i komposten eller räfsa in under buskar, klätterväxter och i rabatter som skydd mot tjälen. Ett hett tips är att där det ligger löv på gräsmattan kör ett varv med gräsklipparen så löven blir finfördelade och därav ger marken näring o skydd.

Använd inte granris
varför undrar många jag som skyddar rosor o andra växter med de?
ne Barr är för det första surt. alltså det ger en sur ph balans.
o sen är barr inte så "täckande" så det bildas lätt luftfickor både med luft och med vatten. vilket i sin tur om det blir en kall vinter kan ge stora frosskador.
Använd istället LÖV att mulla upp runt perenner, buskar o träd. det ger ett mer kompakt skydd.
och vill du täcka thujor eller anndra barr växter på våren rekomenderar vi en fiberduk, lakarn, etc men då är det ju även viktigt att man kommer ihåg att hjälpa till att vattna sina växter.Ros- och fruktträdsblad med svampsjukdomar inte bör lägga i komposten. Gräv ner dem i marken eller skicka med brännsoporna. Samma sak gäller frukt med svampsjukdomar, låt inte den frukten ligga kvar på marken.

Redskap
kom ihåg att a in redskap och keramik krukor o även zink.
Ställ in och se över, olja slipa ? eller bara putsa upp inför kommande säsong. Vattenslangen bör tas in.

Småfåglarna
gör rent och häng upp dem när det blir kallare och fåglarna får svårt att hitta mat. När du en gång har börjat mata, se till att det alltid finns mat, för i kylan orkar fåglarna inte flyga så långt och leta efter andra matställen om maten på deras stamställe skulle ta slut. Fortsätt att mata fram till våren.

Va rädd om dom! ge dem mat. dom hjälper oss i trädgården med ohyra innan dom går i dvala .

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv