0001-3668682959_20210701_005258_0000

Höstlökar

TULPANER 
ALLIUM
CROCUS
TET A TET 
NARSISSER

MED MASSA MERA HÄRLIGA VÅRLÖKAR


 


Allium - från gräslök till jättelök 

Även kallad Sorkblomma
då den inte uppskattas av sorkar och möss.

Allium är ett stort släkte lökväxter – en del äter vi, en del njuter vi med ögat. Någon blir 1½ dm hög, någon 1½ meter och ännu högre
– variationerna är stora. De flesta kan odlas i hela landet och de förökar sig, några förvildas. De ratas av djuren, som tycker att de luktar illa och får alltså stå i fred. De klarar strapatser och har inga stora krav. De är stolta och graciösa, de är magnifika och drar blickarna till sig. De är med andra ord mycket odlingsvärda. Finns i alla färger frå Rosa, lila, vit, cream, gul, orange. med mera.
 

Vackrast blir det om man planterar flera lökar i grupp, inte i rad. Vattna i samband med plantering, det stimulerar rotbildningen. Skulle våren vara torr, kan vattning behövas även då.Plantera lökarna så fort som möjligt efter köpet, de bör inte ligga någon längre tid. Detta gäller särskilt smålökar som torkar snabbt och narcisser som kan ruttna om de planteras sent. Kan du inte plantera med en gång, förvara lökarna svalt och luftigt, absolut inte i en tät plastpåse!

Tulpanlökar kan man visserligen plantera sent på hösten, men en något tidigare plantering hjälper etablering och övervintring, särskilt i norr.

Tumregeln för plantering av lökar är att de ska hamna under jorden tre gånger lökens höjd. Om du alltså har en lök som är 3 cm hög, plantera den 3x 3 cm = 9 cm djupt. Har du stränga vintrar, kan dock 4 x lökens höjd vara berättigat, täck dem dessutom luftigt med granris innan vintern kommer.

Tyvärr är tulpaner och krokus rådjursmums, men om man blandar dessa med Allium, narcisser, snödroppar eller olika klockliljor (Fritillaria), så lyckas man kanske lura bambin att även lämna tulpanerna i fred.

Om man vill plantera lökar i kruka, är det viktigt att krukan isoleras väl för att inte bli genomfrusen. gör dett om du kan  ha dom i källaren. utomhus i norrland rekomederas det inte. 

Man kan också vinterförvara krukan inomhus mörkt och svalt, strax över 0°C.

Låt blad och blomstänglar vissna ner efter blomningen innan de rensas bort, men ta bort fröställningarna, så löken hinner samla kraft inför nästa års blomning.

Samplantera gärna lökar med yviga perenner, vars blad senare döljer de vissna lökbladen

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etikettmoln