Färgers alfabete. vilken är din färg? kommentera gärna

jag hade ett seminarium om färg igår och tyckte det var intressant så jag delar med mig av detta här... 

vilken färg är du? och vad sänder man för signaler? / J

Färgernas alfabet

Med färgsymbolik menar vi användningen av färger för att beskriva sinnestillstånd, egenskaper och kulturella uppfattningar. "Färgska" är det första språket vi lär oss och ett användbart sätt att kommunicera utan ord.

Här får du lära dig färgernas alfabet.

 

I rödaste rappet
Rött är symbolen för energi, passion, fara och blod. Rött ljus aktiverar det sympatiska nervsystemet — hjärtat pumpar blodet runt i kroppen, vår muskelstyrka ökar, adrenalinet flödar och pupillerna vidgas. Vi blir på vår vakt och alerta.

Det är olämpligt att utsätta sig för alltför mycket rött i stressituationer. Människor som varje dag befinner sig i röda rum blir lätt hetsiga och aggressiva.

Rött ger uttryck för: Krig, styrka, kraft, beslutsamhet, begär och kärlek. I vår västerländska kultur förknippas färgen även med liv.

Rött är en signalfärg. I grafiska sammanhang används den bäst med måtta, eftersom den på ett mycket kraftfullt sätt drar uppmärksamheten till sådant du vill betona. Där röd färg överväger kan den få en bortstötande effekt.

 

"I feel blue"
Undersökningar visar att blått är den mest älskade färgen i världen. Mer än hälften av alla loggor har någon blå detalj. En färg kopplad till intellekt och medvetenhet.

Det blå ljuset är långvågigt och har en lugnande inverkan på oss. Våra pupiller krymper och musklerna slappnar av. Blått gör att vi sänker våra röster och börjar viska. Många hotell, flygplan och liknande har blå inredning.

Överanvändning av blått kan signalera kyla och likgiltighet. Det är skymningens och nattens färg och människor med tendens till vinterdepression ska därför undvika att vistas i blå miljöer.

Associationer med blått: Tillförlitlighet, pålitlighet, hängivenhet, tillit, visdom, förtroende, intelligens, tro, sanning, auktoritet, idealism, koncentration, tradition, fromhet och uppriktighet.

Indigo: Vision, målsättning, kontroll och trygghet.

Mörkblått: Djup, stabilitet, expertis, kunskap, styrka och integritet.

Ljusblått: Läkedom, hälsa, stillhet, förståelse och mjukhet.

 

När den gula stjärnan stiger upp
Gult symboliserar solsken och optimism. Färgen gör oss pigga och vakna och får oss att kommunicera bättre. När den gula stjärnan höjer sig över horisonten vaknar vi.

Gult har gärna en överstimulerande verkan, så människor med migrän bör undvika alltför gula miljöer. Kan också ge illamående. Färgen signalerar attraktion, snabbhet, klarhet, precision, nyfikenhet, upplysning och energi.

Matt gul: Uppmärksamhet, men även avundsjuka och förfall.

Ljust gul: Intellekt, glädje och fräschör.

Guldgul: Vishet, hög kvalitet och rikedom.

 

Det är "grönt"
Grönt är den röda färgens komplement och motsats. Det är en snäll och säker färg och i situationer av fara och panik söker vi oss mot grönt. Ögat söker sig till exempel naturligt mot de gröna nödutgångsskyltarna. Vi ser bäst i grönt ljus och det är den mest vilsamma färgen för ögonen.

Grönt symboliserar det friska och hälsosamma och används därför av många företag i vårdbranschen.

Andra associationer till grönt: Ömhet, drömmar, hopp, känslighet, fertilitet, konstnärlighet, tillväxt, tur, framgång, naturlighet, harmoni, stabilitet och hållbarhet.

Ljusgrön: Pengarnas färg, rikedom och finanser. Många av våra ordspråk skvallrar om detta: "Pengar som gräs", "klöver" och "jag har kommit på grön kvist".

Limegrön: Ungdom, födelse, frihet, munterhet, den tidigaste våren, men också barnslighet, feghet, oenighet och sjukdom. I en grafisk profil är det bra att balansera denna kulör med en "stabilare" färg.

 

Hjärtligt välkomna!
Orange väcker hemtrevnad, förtroende och välbehag. Människans hud får sin vackraste lyster i orange ljus.

Enligt Karl Ryberg, psykolog med praktisk experimentell färgpsykologi som specialområde, bär vi med oss ett minne av när människan blev en civiliserad varelse och lärde sig använda eld som värmekälla, ljus och till matlagning.

 

Orange är en mer kontroversiell färg än andra och väcker starka känslor av både obehag och tillfredsställelse. Glädje entusiasm, beslutsamhet, glamour, framgång, attraktion, uppmuntran, fascination, livlighet och vänskap är känslor som förknippas med orange.

Rödorange: Nöje, sexuell passion och begär.

Citrusorange: Hälsa, lojalitet och mognad.

Mörkare orange, mot brunt: Misstänksamhet och svek.

 

Havet och stormen

Turkos är den färg vi oftast tvistar om — är det blått eller grönt?

Associationerna är lika delar positiva och negativa: Friskhet, svalka, hygien, lyx, renhet, måttlighet, hög kvalitet, skydd, läkedom, försiktighet och värdighet. Reservation, distans och skärpa.

En intressant naturiakttagelse som någon gjort är att ingen insekt sätter sig på något turkost.

 

I ett rosa skimmer
Rosa står för romantik, ära, vänskap och sinnlighet. Men även dödlighet. Rosa bär den röda färgens passion och renheten i vitt. Det är en stärkande färg för kvinnor medan män blir svagare av rosa ljus.

Ljus rosa: Symboliserar manlig homosexualitet.

Chockrosa: Används vanligast i ungdomliga sammanhang, till exempel på en dejtingsajt eller ett ungdomsforum på Internet.

 

 

Violett/lila
Lila sägs stärka självkänslan. Färgen associerar bland annat kunglighet, oberoende, värdighet, visdom, självständighet, ädelhet, religiositet, mystik, magi, kraft, genialitet, kreativitet, ålderdom och mognad. Vissa nyanser förknippas med kvinnlig homosexualitet.

Djurrikets magi
Brunt kopplar vi direkt till jorden och djurriket. Det naturliga och organiska. Färgen står för tillgänglighet, trygghet, stabilitet, lugn, stillhet, pålitlighet, gedigenhet och kvalitet.

 

Den vita oskulden
Vitt ger nästan bara ett sterilt intryck. Vitt är rent obrutet ljus och signalerar renhet, oskuld, neutralitet,  I vissa kulturer är det också sorgens färg. Associationer : Osäkerhet, sterilt, oneutralitet *lagomt*

 

När allt känns grått

Grått är en neutral kulör och står för kontroll och kompromiss, en pausfärg. För mycket grått är tråkigt och statiskt, men som bakgrund är den perfekt eftersom den framhäver alla andra färger.

Associationer: Intellekt, nykterhet, måttfullhet, kunskap, elegans, konservatism och auktoritet.

Svart som synden


Svart har en övervägande negativ innebörd, vilket också avspeglar sig i vårt symbolspråk: "Svart humor", "svartlista" och "svarta döden". Svart är vad våra ögon uppfattar vid total avsaknad av ljus. Det religiösa uttrycket är synd och ondska.

Svart är en stark färg som har många associationer: Elegans, sorg, klass, tomhet, rädsla för det okända, blindhet, oseende, auktoritet, formalitet och död.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv