78964777-hfL2m

Vinbär svarta, röda, vita

Svarta vinbär

*Polar. Stora bär. Mognar jämnt och tidigt. Ger hög skörd.Medelkraftigt växtsätt. Mjöldaggsresistent.

Öjebyn. Stora, tunnskaliga bär med mkt aromrik,

syrlig och söt smak. Kraftigt, utbrett växtsätt, ofta överhängande.Motståndskraftig mot mjöldagg.

Storklas stora bär som mognar jämnt, något syrliga. Ger hög skörd uprätt växtsätt  med kraftigt grenverk. Mjöldaggs resistent. 

Röda Vinbär. 

*Jonkheer van Teets, Kraftigt upprätt växtsätt. 1,5 m hög, 2-3m bred. Stora röda bär. Mognar tidigt. Sol. Bra till saft och sylt.

Vita Vinbär

*ViTa holländska, Kraftigt upprätt växtsätt. 1-5 m hög, 2-3 m bred. Medelstora gulvita bär.

Röda & Vita vinbär

Röda vinbär är en av de vanligaste bärbuskarna i svenska trädgårdar. Buskarna blommar med blekt gröna blomklasar i maj–juni. Bären är syrliga och vanligtvis röda. Det finns även vita och gula typer.

Olika vinbärsarter växer vilda i Europa, Asien och Nordamerika. De odlade arterna har förädlats fram genom korsning av olika vilda arter. I Sverige kan man hitta den vilda underarten skogsvinbär på frisk och fuktig skogs- och lundmark från norr till söder. Det finns även en underart som växer i fjällbjörkskog, kallad lappvinbär.

Vinbär var allmänt kända och odlades redan på medeltiden. Vikingarna anses ha bidragit till vinbärens spridning. Odlingen av röda vinbär i svenska trädgårdar startade troligen på 1500-talet. Som namnet antyder har bären använts för framställning av vin, men också för syltning. De vita och gula typerna passar särskilt bra till framställning av vin.

 

Faktaruta

Näringsvärden per 100 g färska bär:

 

* fibrer 3,4 g

* energi 203 kJ/49 kcal

* kolhydrater 8,7 g

* fett 0,2 g

* C-vitamin 37 mg

* järn 0,8 mg

* vatten 86 g

 

Användning: Vinbär innehåller mycket pektin och passar därför till géle och syltning tillsammans med andra bär. Röda vinbär används också till saft och vin. De går bra att frysa in.

 

Hållbarhet: 3 veckor vid 0°, 2–3 dagar vid 20°C.

Svarta vinbär

Svarta vinbär är också en vanlig trädgårdsbärbuske i Sverige. Det finns många olika sorter. Den svarta vinbärsbusken kan skiljas från den röda bland annat genom att buskens blad har samma karaktäristiska doft som de svarta vinbären. Blommorna som spricker ut i maj–juni är röd- till brungröna och sitter i klasar. Bären är svarta och mycket aromatiska med en särpräglad smak. De har ett högt innehåll av A- och C-vitamin.

Arten växer vilt i lundar, strandsnår och fuktiga skogar i Europa och centrala delar av Asien. I Sverige finns vilda eller förvildade buskar ända upp till Torne lappmark. Vilda svarta vinbär är särskilt vanliga i Stockholms skärgård och brukar kallas tistron.

I Norden har svarta vinbär med säkerhet varit kända i odling sedan början av 1600-talet. Svarta vinbär användes ursprungligen som medicinalväxt, mot skörbjugg samt hals- och magåkommor. Senare upptäckte man att bären också är lämliga som smakgivare till snaps och liknande. Övrig hushållsanvändning, till gelé, sylt och saft är av senare datum. Yrkesmässig odling av svarta vinbär förekommer i hela Sverige, med en tyngdpunkt i Norrbottens län.

Faktaruta Svarta vinbär

Näringsvärden per 100 g färska bär:

 

* fibrer 7,1 g

* energi 323 kJ/77 kcal

* kolhydrater 11,5 g

* fett 1,3 g

* C-vitamin 210 mg

* järn 0,67 mg

* vatten 77,9 g.

 

Användning: Svarta vinbär äts sällan färska. De används i sylt, saft, kräm och géle. Vinbär går bra att frysa in.

 

Hållbarhet: 14 dagar vid 0°C, 1–2 dagar vid 20°C. Svarta vinbär är känsliga för värme.