78964777-hfL2m
www.fotoakuten.se www.fotoakuten.se

PÄRON

Päron är nära släkt med äpple och en lövfällande trädart. Det finns många odlade sorter och några som klarar det svenska vinterklimatet. I Sverige blommar päronträdet i maj–juni, blommorna är vita. Frukten kan se ut och smaka på många olika sätt, beroende på sort. Bland svenska trädgårdssorter kan nämnas gråpäron, små päron med tjockt skal och gult, lite kornigt fruktkött. Smaken är söt med fin arom. Conferens är exempel på ett päron som odlas yrkesmässigt i Sverige, och ger en frukt med långsmal, ofta böjd form. Skalet är ganska tjockt, med gröngul till gulbrun grundfärg. Fruktköttet är svagt laxfärgat, finkornigt och smältande med söt smak och en fyllig arom som påminner om melon. Vanliga sorter bland importerade päron är anjou och packham. Anjou har klassisk päronform med rundad stjälkända, tunt gulgrönt skal och saftigt fruktkött med söt, fin smak. Packham är ett stort päron med oregelbunden form, knölig yta och kraftigt skaft. Skalet är gulgrönt, tunt och blankt med mörka prickar. Fruktköttet är vitt, fast och saftigt, smaken söt med stark arom.

Arten päron förekommer i en mängd sorter över hela jorden, utom i tropikerna. Det finns vildväxande päronarter i västra Asien och östra Europa. Odlade och förädlade sorter infördes tidigt via Mindre Asien till Grekland. I Italien var päronodlingen utbredd under 200 före Kristus. Idag odlas päron i alla världsdelar.

Faktaruta Päron

 

Näringsinnehåll per 100 g färsk frukt:

 

* fibrer 3,9 g

* energi 226 kJ/54 kcl

* kolhydrater 11 g

* fett 0,1 g

* C-vitamin 5 mg

* järn 0,18 mg

* vatten 84,5 g

 

Användning: Färska päron är ett bra mellanmål, men kan också användas i sallader och bakverk. Päron passar också för inkokning/inläggning.

 

Försäljningsperiod: Svenska päron säljs från september till slutet av november. Övrig tid importeras päron från bland annat USA, Sydamerika, Sydafrika och Italien.

 

Hantering och förvaring: Mogna päron är känsliga för stötar. Päron bör förvaras kallt. Omogen frukt mognar på några dagar i rumstemperatur.

Pyrus communis 'Augustipäron' P.com
Pyrus communis Esperens Herre P.com cert
Pyrus communis Gråpäron P.com (cert) GK
 

Pyrus communis päron
 Pyrus communis 'Augustipäron' Gul, tätt med små fina grönbruna prickar. . Mognar i augusti-september

Pyrus communis 'ESPERENS HERRE' Gröngul/gul.. Mognar i september-oktober

Pyrus communis 'Gråpäron'Helt överdragen med grov brun rost som fläckvis lämnar den gröna grundfärgen synlig.. Mognar i september-oktober