78964777-hfL2m

Krusbär

Krusbär är en buske som brukar bli meterhög. Arten härstammar från Sydeuropa och började troligen odlas i Sverige på 1500- eller 1600-talet. Förvildad förekommer den tämligen allmänt i backig och snårig terräng upp till Uppland. Krusbärsblommorna är vitgula med rödaktigt foder, blomningen inträffar i maj-juni. Bären brukar mogna i juli.

Det finns många krusbärssorter vilket gör att bären kan ha olika storlek, form och färg. De kan vara gröna, gröngula eller röda. En del bär är håriga, andra är blanka och kala.

Krusbär var förr det mest odlade bärslaget i Sverige. Intresset för bäret avtog i början av 1900-talet, på grund omfattande angrepp av krusbärsmjöldagg. Det finns motståndskraftiga sorter och också sorter utan taggar, men numera odlas krusbär främst i villaträdgårdar.

Krusvinbär är en korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Frukten smakar som krusbär men är svart och har en högre halt av C-vitamin än krusbär.

Faktaruta Näringsvärden per 100 g färska bär:

 

* fibrer 3,4 g

* energi 165 kJ/38 kcal

* kolhydrater 5,7 g

* fett 0,6 g

* C-vitamin 32 mg

* järn 0,4 mg

* vatten 89 g

 

Användning: Omogna krusbär innehåller mycket pektin, vilket gör dem lämpliga till gelé. Mogna krusbär kan ätas färska och kokas till sylt, kräm, saft med mera. Det går bra att frysa in krusbär.

 

Hållbarhet: 20 dagar vid 0°C, 2 dagar vid 20°C

KRUSBÄR Krusbär Ribes

 

Hinnonmäki gul, kraftigväxande, upprättväxande. Medelstora

runda gula svagt håriga bär. Rikbärande. Sol.

 

Hinnonmäki Röd, kraftigväxande, upprättväxande. Medelstora