78964777-hfL2m

Körsbär

Prunus avium (sötkörsbär)

Körsbär är nära släkt med plommon och förekommer både som träd och i buskform. Blommorna har skaft och sitter en och en eller samlade i en kvast. Det finns två distinkta och i Sverige välkända arter vars frukter används som livsmedel; sötkörsbär (Prunus avium). Sötkörsbär växer på stora träd och kan vara gula, gulröda eller mörkröda till svarta. Det finns en mängd sorter, till exempel bigarråer och fågelkörsbär.

Sötkörsbär förekommer vilt i nästan hela Europa, Väst- och Centralasien. Dessutom odlas de på många håll, bland annat i Sverige. Surkörsbären härstammar från Främre Asien och de förekommer endast som odlade i Europa. I Kina har körsbär odlats i mer än 4 000 år. De var kända i den gamla grekiska kulturen och beskrevs år 300 före Kristus av botanikern Theophrastes.

Faktaruta Söt Körsbär

 

Näringsvärde per 100 g färsk frukt sötkörsbär, bigarråer:

 

* fibrer1,9 g

* energi 287kJ/69kcl

* kolhydrater 14,7 g

* fett 0,1 g

* C-vitamin 7 mg

* järn 0,3 mg

* vatten 81,6 g

 

Användning: Sötkörsbären äts oftast färska, medan surkörsbär brukar användas i sylt, saft och olika efterrättsinläggningar.

 

Försäljningsperiod: Hela året. Svenska körsbär säljs juli–augusti, övrig tid säljs importerade färska körsbär.

 

Hållbarhet och förvaring: 14 dagar vid 0°C, 2 dagar vid 20°C. Bäst förvaras körsbär vid 0°C och 95–100 % relativ fuktighet.

 

Känslighet: Körsbär är känsliga för värme och uttorkning, men inte för etylen och inte heller för kylskador. Producerar inte etylen.

Sötkörsbär Prunus

Namn Färg Mognadstid/veckor

 

Prunus -Körsbär

Prunus avium 'Stella' GiSelA  mörkröd. Självfertil Zon 

Prunus avium 'Gårdebo' GiSelA Mörkröd.