78964777-hfL2m

Havtorn

Havtorn är en silvergrå buske som växer vild längs Sveriges kuster, framförallt på ostkusten från Uppland till Gästrikland. Den brukar bli 1–3 meter hög och har kraftiga tornar. Bladen är smala, grågröna på översidan och silverglänsande på undersidan. Havtorn blommar på senvåren, de små han- och honblommor växer på olika buskar. Havtornsbären utvecklas på honbuskarna, de har en kraftig orangegul färg och kan sitta kvar på busken även på vintern. Bären har en ganska sträv och syrlig smak, men innehåller också många aromatiska ämnen. Havtorn har ibland kallats för Nordens passionsfrukt. Den sträva smaken mildras om bären blivit frostnupna eller om fruktjuicen från bären späds och sockras. Då framträder andra smakämnen.

Havtornsbär är vitaminrika, de innehåller bland annat mycket C-vitamin, men även vitamin A, B och E. Intresset för havtorn har därför ökat på senare år, försök att etablera och utveckla odlingar pågår i Sverige. Arten har länge odlats i Ryssland och senare också i Finland. Det finns en mängd olika sorter i odling. Vild havtorn finns längs de nordiska kusterna och i Centraleuropas och Centralasiens bergstrakter. Havtorn har använts och används fortfarande inom folkmedicin i Kina, bland annat som slemlösande medel, mot matsmältningsproblem och hudsjukdomar.

Faktaruta

 

Användning: Havtorn kan användas till juice, saft, marmelad, gele och sylt samt som smaksättning i sås och parfait. Bären lämpar sig bra för infrysning.

 

Försäljningsperiod: Färska havtornsbär säljs sällan på den svenska marknaden, däremot börjar olika havtornsprodukter dyka upp på lokala matmarknader.

Havtorn

Hippophae rhamnoides. Storfruktiga sorter. Selekterade han- och honplantor. Vindpollinering. Massor av C-vitamin! Kom ihåg att du måste ha en Hona och en Hane för att få bär!

Hona
LOTTA 
apelsinfärgade bär
med rik arom. Rikbärande honsort. Mognar i sept. Måttligt starkväxande och har inte så mycket tornar som de vildväxande.

Hane


SVENNE. Hansort. För pollinering.