78964777-hfL2m

Hallon

Hallon finns i vild och odlad form, det är en halvbuske med förvedad, flerårig jordstam som skjuter ut skott som överlever i två år. Första året bär skotten bara blad. Andra året bär de blommor och bär, sedan vissnar de. Blomningen pågår under en stor del av sommaren, blommorna är små och vita med gråludna foderblad. De är självbefruktande. De röda hallonen mognar successivt från slutet av juli och lossnar då från sitt fäste.

Vildhallon trivs på steniga platser och på hyggen eller brandplatser. I dessa miljöer frigörs som regel mycket kväve, vilket får de hallonfrön som finns i marken att börja gro. Man kan hitta vildhallon i hela Sverige upp till Lule lappmark. Arten är sällsynt på Gotland eftersom den skyr kalk.

Hallon är det bär som relativt sett plockas mest i Sverige. Skattningen är att ungefär 30 procent av de vilda bären plockas varje år. Odling av hallon inleddes redan på medeltiden. Vilda plantor flyttades då in i odlingarna. Numera är de hallon som odlas i trädgårdar och handelsträdgårdar korsningar mellan olika underarter av hallon. De odlade hallonen är som regel större och saftigare än de vilda. Några förädlade hallonsorter är gula.

På grund av sitt innehåll av garvämnen användes bladen inom folkmedicinen som medel mot diarré. Hallonsirap används nuförtiden ofta som smakförbättrare i läkemedel. Hallon är egentligen en stenfrukt.

Faktaruta Hallon Näringsvärden per 100 g färska bär:

 

* fibrer 3,7 g

* energi 142 kJ/34 kcal

* kolhydrater 4,1 g

* fett 0,6 g

* C-vitamin 27 mg

* järn 1,1 mg

* vatten 90 g

 

Användning: Hallon ätas färska eller användas till marmelad, sylt, kräm, saft och liknande. Bären lämpar sig bra för infrysning.

 

Försäljningsperiod: Svenska hallon: juli–augusti. Importerade hela året

 

Hållbarhet: 5 dagar vid 0°C, 1 dag vid 20°C

Hallon

Haida,
En härdig, frisk sort med små, runda, klarröda, fasta, syrliga bär. Bra bärkvalitet och medelstor avkastning. Kompakt växtsätt, behöver oftast inte bindas upp. Ta bort alla skott som burit direkt efter skörd och att gallra bland årsskotten för att få in luft och ljus. Trivs bäst i soligt läge i näringsrik, mullrik, väldränerad jord. Vattna vid behov. 

Laszka
En tidig, härdig sort med mycket stora, avlånga bär och aromatisk smak. Mognar i början av juli och ger mycket riklig skörd. Plocka regelbundet då de stora bären annars lätt faller av vid mognad. Ta bort alla skott som burit direkt efter skörd och gallra bland årsskotten. Trivs i soligt läge i näringsrik, mullrik, väldränerad jord. Vattna vid behov.